Į Krymą kelių nėra!

20170515 191032

Tarptautinė bendruomenė 2014 metų kovą Rusijos Federacijos įvykdytą Krymo aneksiją pripažįsta kaip neteisėtą.

Ar lietuviams ten galima vykti? Lyg ir „taip“ – iš Rusijos sostinės Maskvos į Krymo autonominės respublikos (Ukraina) sostinę Simferopolį yra tiesioginiai skrydžiai.

Ko reikia? Reikalingas pasas ir Rusijos Federacijos viza. Kadangi vykstate oro transportu ir esate kitos šalies pilietis, pase taip pat bus įdėtas spaudas apie atvykimą ir išvykimą iš Krymo.

Ką prarandate? Tokia viešnage į Krymo pusiasalį pažeidžiate Ukrainos valstybės teritorinį vientisumą, taip pat Krymą pripažįstate Rusijos dalimi, o aneksiją – teisėtu veiksmu.

Kadangi pase turite spaudą apie iš Maskvos į Simferopolį buvusią viešnagę, daugiau niekada gyvenime, arba bent iki vykstančio konflikto pabaigos, negalėsite patekti į Ukrainos teritoriją – nei aplankyti sostinės Kijevo, nei prie Juodosios jūros esančios Odesos, nors Lietuva su šia šalimi ir yra pasirašiusi bevizio režimo sutartį… Jūs pažeidėte Ukrainos valstybės teritorinį vientisumą!

Atminkite, kad aplankyti Krymą – tai tuo pačiu pripažinti, kad iš Ukrainos atimtas Krymas į Rusijos žabangas sugrįžo teisėtai.

Krymas Crimea
Image: Ukraine’s Ministry of Foreign Affairs 

Priminsiu, kad Krymo autonominė respublika – vienintelė Ukrainos autonominė respublika šalies pietuose, įkurta 1991 m. vasario 12 d., nors pati Ukraina nepriklausomybę nuo Tarybų Sąjungos paskelbė dar po pusmečio – 1991 m. rugpjūčio 24 d.

2014 m. kovo 16 dieną vykęs tarptautinės bendruomenės nepripažįstamas referendumas parodė, kad už Krymo prijungimą prie Rusijos Federacijos pasisako 96,77 proc. Krymo balsavusiųjų.

Atminkite, kad aplankyti Krymą – tai tuo pačiu pripažinti, kad iš Ukrainos atimtas Krymas į Rusijos žabangas sugrįžo teisėtai.