Kryžių kalne – Ukrainos didvyrių atminimas

Kryžių Kalnas (3)

Kryžių kalno papėdę Lietuvoje puošia šiandieninei ukrainiečių kovai įamžinti pastatyti kryžiai.

Lietuvius ir ukrainiečius vienija ne tik per abi šalis besidriekiantis Struvės geodezinis lankas, įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą, bet ir Kryžių kalnas.

Už mūsų ir jūsų, už Europos laisvę!

Karių reabilitacijos centre Druskininkuose besigydę Ukrainos kariai Kryžių kalno papėdėje pirmąjį kryžių pastatė dar 2017 m., po Velykų – balandžio 19 dieną.

Šį kančios ir atgimimo simbolį pašventino ukrainiečių ir lietuvių karo kapelionai. Tuomet buvo padėtas Ukrainos ambasados Lietuvoje gėlių vainikas, nuaidėjo trys šautuvų salvės. Ceremonijoje dalyvavo Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Volodymyras Yatsenkivskis. Taip jie ir padėkojo Lietuvai už paramą išsivadavimo kovoje.

Tai kryžius, skirtas ukrainiečių ir lietuvių draugystei ir bendram siekiui laisvės ir nepriklausomybės, prisimenant tuos, kurie žuvo, ir tuos, kurie tebekovoja – Maidano didvyrius, kovotojus už Krymą, Donbaso kare kariaujančius draugus.

Atvykome į Kryžių kalną pastatyti kryžių, skirtą didvyriams, žuvusiems už Ukrainos nepriklausomybę, už jūsų ir mūsų laisvę. Šiandien Ukraina kaunasi ne tik už savo šalies teritorinį vientisumą, savo šalies nepriklausomybę, tačiau ji kaunasi ir už Europos laisvę. Ypač didelė garbė būti čia su gyvais didvyriais, kuriems norėčiau iš visos širdies padėkoti“, – tuomet į susirinkusius kreipėsi šios kilnios idėjos autorius, Druskininkų šaulių kuopos vadas bei ukrainiečius gydančio Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos Karių reabilitacijos centro specialistas Ramūnas Šerpatauskas.

Nuniokoti, bet atstatyti

Nuo 2017 m. balandžio iki rugpjūčio Ukrainos kariai pastatė keturis kryžius. Ant kiekvieno šių kryžių puikavosi užrašai ukrainiečių kalbomis, juos puošė užrištos Ukrainos vėliavos spalvų juostelės, visi keturi stovėjo vienoje gretoje.

Rugpjūčio 7-ąją turėjo iškilti penktasis, tačiau tądien atvykusi ukrainiečių karių grupė išvydo nuniokotą vietą – anksčiau statytų ukrainiečių kryžių nebebuvo.

Visgi pavyko rasti tris iš keturių kryžių. Matyt radę juos kiti Kryžių kalno lankytojai tiesiog nunešė ir pastatė kitoje vietoje. Kryžiai buvo aplaužyti, išrautos ir susukiotos aliumininės detalės.

Po pusmečio – dar daugiau kryžių

Ukrainietiškomis ir lietuviškomis tautinėmis juostelėmis padabintą kryžių kalno papėdėje pastatė ir šių šalių mokiniai.

Lietuvos-Ukrainos jaunimo mainų tarybos remiamas projektas „Jungtys“ (B Connected“) skirtas pažinti ir populiarinti istorinį, kultūrinį lietuvių ir ukrainiečių – dviejų buvusios Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės tautų – palikimą bei UNESCO paveldo objektus šiose valstybėse. Šią iniciatyvą paskatino Kuršėnų Lauryno Ivinskio gimnazija.

Karių reabilitacija tebevyksta

Lietuva vykdo patvirtintą programą dėl karių reabilitacijos ir nuo 2014 metų rugsėjo mėnesio į Lietuvą kas mėnesį atvyksta nuo keturių iki šešių Ukrainos karių, kurie atlieka gydymą, bei reabilitaciją Druskininkų karių reabilitacijos centre.

Nuo Ukrainos ginkluoto konflikto pradžios 2014 m. Lietuvoje reabilitacija ir gydymas suteikti beveik 200 Rytų Ukrainoje antiteroristinės operacijos metu sužeistų ukrainiečių karių.

Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos Karių reabilitacijos centras kasmet reabilitacijai priima iki 50 sužeistų Ukrainos karių.

DE: Der Berg der Kreuze in Litauen

EN: Hill of Crosses in Lithuania

LT: Kryžių kalnas

УА: Гора Хрестів в Литві